Taoyuan Museum of Art in Taiwan design images released

Images of the proposed Taoyuan Museum of Art in Taiwan have been released after architecture firm Riken Yamamoto and Field Shop won an international competition for its design.

Dubbed ‘The Hill’, the winning design features a sloping green roof that incorporates stairways, sloping walkways, artwork, pavilions, trees and an outdoor theatre.

Taoyuan Museum of Art in Taiwan

Beneath the roof is a structure named ‘The Cube’, which would contain permanent exhibitions and collections. This area would also provide a link between the museum and the Blue Pond Park.

Box structures protrude from the roof and would contain commercial space for exhibiting and selling artwork. These boxes are linked by walkways that weave across the hill. A public art plaza near the summit would contain embedded seating for spectators.

Taoyuan Museum of Art in Taiwan

Riken Yamamoto and Field Shop worked in collaboration with Joe Shih Architects, THR ARTECH, Ove Arum and Partners, Nagata Acoustics and Izumi Okayasu Lightning Design on the scheme.

Taoyuan Museum of Art is intended to provide a space for the visual arts that can display large exhibitions, as the current Taoyuan arts and cultural facilities mainly cater to performing arts and small exhibitions.

Taoyuan Museum of Art in Taiwan

The museum will be located on a 5-hectare plot close to Taoyuan Station on the Taiwan High Speed Rail line.

The website for the museum project states: “The goal of Taoyuan Museum of Art is to collect and exhibit local art works and to combine digital multimedia to form an arts learning playground making up the deficiency of professional art educations in Taoyuan area.”

Taoyuan Museum of Art in Taiwan

The cost and timeframe for construction of the museum were not disclosed.

Images: c. Riken Yamamoto and Field Shop.

Click here to read the full article.